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Ruling
Although the Part B regulations set specific

requirements for membership on a state advisory

panel, states still have some leeway with regard to

appointments. OSEP explained that the exact

composition of a state advisory panel should depend

on the needs of the state's children.

Meaning
States must establish and maintain advisory panels to

provide policy guidance on special education and

related services for children with disabilities. 20 USC

1412(a)(21). The Part B regulation found at 34 CFR

300.168(a) identifies mandatory members of the state

advisory panel. These individuals include parents of

children with disabilities (ages birth through 26), state

and local education officials, representatives of

private schools and public charter schools, and

representatives from state juvenile or adult correction

agencies. While the presence of these individuals is

required, the number of appointees in each category is

up to the state's discretion.

Case Summary
Membership on a state advisory panel is not just

a question of regulatory compliance -- it's also a

question of which individuals will help the state to

meet the needs of students with disabilities. OSEP

observed that the panel's composition should reflect

the state's unique circumstances. For example, OSEP

noted that the advisory panel must include parents of

children with disabilities ages birth through 26. 34

CFR 300.168(a)(1). Although the parent of a

27-year-old individual with a disability would not

meet the regulatory requirement, the state could

appoint that parent to serve on its advisory panel if it

also appointed the parents of children with disabilities

ages birth through 26. "In light of the purpose of the

[panel], states have some flexibility in appointing

members based on the particular needs of children

with disabilities in the state to ensure that the panel is

representative of the state population and is composed

of individuals involved in or concerned with the

education of children with disabilities," Acting

Director William W. Knudsen wrote. Similarly,

OSEP explained that the use of the word "and" in

certain provisions did not prohibit states from

assigning additional panel members who satisfied

only one of the listed qualifications. So long as a

panel includes at least one private school

representative and at least one public charter school

representative, the state has fulfilled its obligation to

include "representatives of private schools and public

charter schools." 34 CFR 300.168(a)(8).

Full Text

Dear Dr. Copenhaver:

This letter is in response to your electronic mail

(email) communication dated January 8, 2008,

regarding requirements for membership on the State

Advisory Panel (SAP) under 34 CFR §§

300.167-300.169 of the regulations for Part B of the

Individuals with Disabilities Education Act (Part B).

The regulations at 34 CFR §§ 300.167 through

300.169 governing the SAP implement the statutory

provision at 20 U.S.C. 1412(a)(21) and contain

language that is substantially identical to the statutory

language. The purpose of the advisory panel is to

provide policy guidance with respect to special

education and related services for children with

disabilities in the State. 34 CFR § 300.167. Under 34

CFR § 300.168, the advisory panel, whose members

must be appointed by the Governor or any other

individual under State law who is authorized to make

such appointments, must be representative of the State
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population and must be composed of individuals

involved in, or concerned with, the education of

children with disabilities. With regard to membership,

you ask the following three questions:

1. 34 CFR § 300.168(a)(1) refers to "[p]arents of

children with disabilities (ages birth through 26).

Does this mean if a Panel member has a child that

exceeds age 26, at that point the panel member does

not meet qualifications?

Response: Under 34 CFR § 300.168(a)(1), the

SAP must include parents of children with disabilities

(ages birth through 26). The parent of an adult child

who is aged 27 or older would not meet the

membership requirement under 34 CFR §

300.168(a)(1). Such a parent could be appointed by

the State to serve on the SAP, but the State would also

be required to appoint parents of children who are

ages birth through 26 in accordance with 34 CFR §

300.168(a)(1), who along with other individuals with

disabilities, must be a majority of the SAP's members.

34 CFR § 300.168(b).

2. Does the "and" in [34] CFR § 300.168(a)(5),

(8), and (11) mean both? Or if a panel had at least one

in each area, would this satisfy the requirements?

Response: The answer to your question cannot

be provided based only on the language of these

membership provisions. In light of the purpose of the

SAP, States have some flexibility in appointing

members based on the particular needs of children

with disabilities in the State to ensure that the panel is

representative of the State population and is

composed of individuals involved in or concerned

with the education of children with disabilities. 34

CFR § 300.168(a).

Under 34 CFR § 300.168(a)(5), the SAP must

include "State and local education officials, including

officials who carry out activities under subtitle B of

title VII of the McKinney-Vento Homeless Assistance

Act. (42 U.S.C. 1431 et seq.)." Therefore, to satisfy

this membership requirement, the State and local

education officials included on the SAP must include

officials who carry out activities under Subtitle B of

Title VII of the McKinney-Vento Homeless

Assistance Act. How a State otherwise chooses to

allocate appointments to other State and local

education officials to satisfy this membership

requirement is a matter left to State discretion.

Under 34 CFR § 300.168(a)(8), the SAP must

include representatives of private schools and public

charter schools. To satisfy this membership

requirement, a State must appoint one or more

representatives of each type of school.

Under 34 CFR § 300.168(a)(11), the SAP must

include representatives from the State juvenile and

adult corrections agencies. Therefore, to satisfy this

requirement, the SAP must include one or more

representatives of both agencies.

3. Most membership citations use the plural

rather than singular. Does this mean each category

would need more than one representative or would

one in each category be sufficient?

Response: The regulation specifies when the

State must meet a membership category by having

only one representative and when more than one

representative is required. Compare 34 CFR §

300.168(a)(9) and (a)(10) (requiring at least one

representative) with 34 CFR § 300.168(a)(1) through

(8) and (a)(11) through (14) (requiring individuals or

representatives). However, the regulation does not

otherwise specify how States allocate representatives

if a membership category represents multiple

constituencies. Accordingly, we believe that States

have flexibility in this regard based on the particular

needs of the children with disabilities in their State,

and that assignment of representatives of specific

constituencies is a matter of State discretion.

Based on section 607(e) of the IDEA, we are

informing you that our response is provided as

informal guidance and is not legally binding, but

represents an interpretation by the U.S. Department of

Education of the IDEA in the context of the specific

facts presented.

We hope this information is helpful to you. If

you have further questions, please do not hesitate to
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contact Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456.

Statutes Cited
20 USC 1412(a)(21)
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